
 
 

Minutes of Support Portfolio Holder (Workforce and Governance) Decision  
Making Session held on 4 November 2010  
 
Present:  Councillor Peter Butlin (Decision maker) 

 
Officers:   Jane Pollard, Democratic Services Manager 
                  Anne Goodey, Communications Manager                    
  
1.    General 
 

  Members Declarations of Personal and Prejudicial Interests 
  

 None 
 

2. Consultation Code of Recommended Practice on Local Authority Publicity 
 
     Councillor Peter Butlin considered a report of the Strategic Director of Customers, 

Workforce and Governance that set out a proposed response to the 
Government’s consultation on a new Code of Recommended Practice on Local 
Authority Publicity.  The deadline for response is 10 November 2010. 

 
 
 
      Resolved 

 
 

That the response to the consultation, as set out at Appendix 1 to these minutes, 
is approved and submitted to the Government.  

 
 

3.    Any other items of business 
 
  None  
 

 
……………………………………… 

Support Portfolio Holder 
 

The meeting rose at 3.00pm  
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Your ref:   
My ref:  DGC/HJP 
Your letter received:   
 Customers, Workforce and Governance 

Directorate 
P.O. Box 9, Shire Hall 
Warwick, CV34 4RR 
DX 723362 Warwick 5 

David Carter, MA LLB 
Strategic Director 
Tel: 01926 412564  Fax: 01926 476881 
E-mail: davidcarter@warwickshire.gov.uk 
www.warwickshire.gov.uk 

 
Rosalind Kendler, 
Communities and Local Government, 
Zone 3/J1, Eland House, 
Bressenden Place, 
London, 
SW1E 5DU 
 
By email: publicitycode@communities.gsi.gov.uk  
 
4 November 2010 
 
 
Dear Ms Kendler, 

RESPONSE TO PUBLICITY CODE CONSULTATION 

I write on behalf of the Warwickshire County Council in response to the above consultation. 
The views of the Council are set out below. 

General 

We welcome the proposal to have one code applicable to all authorities. Many councillors 
are members of more than one type of authority and the prohibition in the 1986 Act applies 
to all relevant authorities. This underlines the need for a consistent approach.  

We also welcome the attempt to deal with publicity about individual members given the 
development and extension of decision-making to individual councillors e.g. Leader, 
executive members and local members. 
  
Question 1 Do the seven principles of local authority publicity as laid down in the Code 

 encompass the full scope of the guidance required by local authorities?  
Lawfulness 

Local authority’s have wide powers to promote, publicise and provide information. We are 
disappointed that the opportunity has not been taken to make some clearer statements 
particularly in relation to activity in connection with the promotion of the social, economic and 
environmental well-being of the area. It would be nice to have an element of balance in this 
part of the code. 
 
Objectivity 

We are concerned that paragraph 16 of the draft code is too wide in seeking to bar local 
authorities from ‘influencing public opinion’ about an authority’s policies and proposals. 
There seems to be an assumption that these are always party political. They are not. What is 
wrong for example about the local authority trying to promote policies on public health and 
influencing the public to adopt healthier lifestyles and support its policies? In order to change 
behaviours you need to change opinions. The Code seems to accept this position at 
paragraph 31 but fails to recognise that there are policies and proposals associated with 
these issues. Surely the mischief that should be addressed by the Code is not ‘influencing 
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public opinion’ per se but publicity designed or aimed at seeking to affect support for a 
political party. Some further thought is required to the wording here. 

Even-handedness 

Paragraph 23 of the code specifically refers to party political logos in relation to material 
produced by third parties but hosted by a local authority. A councillor is seen as a ‘third party 
for the purposes of paragraph 21 so is a councillor a third party for these purposes?  

Does the reference in paragraph 24 include party political logos or not? For example many 
councillors produce newsletters for their constituents –is it acceptable for the Council to 
provide assistance in the production of those newsletters if they carry party political logos? 

Appropriate use of publicity 

See our comments in response to question 3 below 

Care during periods of heightened sensitivity 

We believe that this section of the Code should incorporate some recognition that there may 
be circumstances where an urgent individual member level response may be required i.e. 
natural disasters, emergencies. We would recommend that the statement in the current code 
is retained ‘Members holding key political or civic positions should be able to comment in an 
emergency or where there is a genuine need for a member level response to an important 
event outside the authority’s control.’ 

The Code is not explicit about the position of dual-hatted members. If a member is standing 
as a candidate in an election for one council should the other council (where there are no 
elections pending) also ensure it does not publish information about that individual member? 

It would also be helpful to state quite clearly that election campaign materials should not be 
posted on local authority buildings, street furniture e.g. lamp posts, street lights etc.  
 
 
Question 2 Do you believe that the proposed revised Code will impose sufficiently tough 

 rules to stop unfair competition by local authority newspapers?  
 
We agree with the submission made by the LGA to the OFT in March 2009. Certainly we do 
not seek to supplant the operations of local media and we do not operate as a rival to local 
press. If there is an issue it appears to be a fairly localised one. 
 
Question 3 Does the proposed Code enable local authorities to provide their communities 
  with the information local people need at any time?  
 
The Consultation paper says that local authority newspapers "must not appear more 
frequently than once a quarter, must only include material that is directly related to the 
business, services or amenities of the authority or other local service providers and should 
be clearly marked as being published by the local authority." This statement does not affect 
Warwickshire County Council’s resident publication, ‘Warwickshire View’, as this is not 
published in print more than four times a year. However the Consultation paper goes on to 
say “These provisions also extend to web-based editions of publications.” 
     
We are concerned that the phrase ‘web-based publication’ could be interpreted too widely. If 
it is intended to capture any web-based publication, and not just place restrictions on batch 
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online publications, then the quarterly restriction would severely hamper the ability of local 
authorities to keep its partners, communities and the public informed and up to date. 
 
 
Question 4 Is the proposed Code sufficiently clear to ensure that any inappropriate use of 
  lobbyists, or stalls at party conferences, is clearly ruled out?  
 
  No comment 

 

Yours sincerely, 

David Carter 
Strategic Director of Customers, Workforce and Governance 
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